A A A

Rozkał posiłków w ciągu dnia

Zasadniczymi posiłkami w ciągu dnia są, jak wiadomo, śniadanie, obiad i kolacja. Najobfitszym posiłkiem powinien być obiad, po którym wskazany jest odpoczynek, a nawet krótka drzemka, ale nie sen. Podczas spokoju żoądek lepiej trawi niż podczas ruchu lub pracy. Po śniadaniu żołądek opróżnia się mniej więcej po 2 godzinach, po obiedzie po 3 lub 4 godzinach, zależnie od ilości i rodząju spożyteeo pokarmu. Dla ciężarnych wskazane są dodatkowe 2 mniejsze posiłki, a mianowicie między śniadaniema obiadem (drugie śniadanie) i między obiadem a kolacją (podwieczorek). Drugie śniadanie nie powinno być obfite ani zbyt pożywne, gdyż może wpłynąć ujemnie na apetyt w czasie obiadu. Można np. zjeść kawałek chleba z masłem i pomidorem, serem, jajkiem itp., napój może stanowić sok owocowy lub pomidorowy, herbata itp. (patrz jadłospisy str. 199—206). Podwieczorek powinien być również lekki i składać się z owoców lub przetworów owocowych bądź innych lekko strawnych pokarmów. Kolację należy spożywać niezbyt późno: 1—2 godziny przed snem, gdyż przepełniony żołądek powoduje często zły sen. Dla ciężarnych, które późno wracają z pracy i dopiero po powrocie spożywają obiad, wskazany jest nieco inny rodzaj posiłków. Pierwsze i drugie śniadanie powinno być wtedy obfitsze, a obiad po pracy i kolacja — lekkie.