A A A

Odżywianie kobiety w czasie ciąży i karmienia

Racjonalne odżywianie ciężarnej ma duże znaczenie nie tylko dla niej samej, lecz również dla rozwijającego się w jej łonie płodu. Dlatego też zagadnieniu temu poświęci my więcej uwagi. W codziennym pożywieniu nie może zabraknąć żadnego składnika potrzebnego do zachowania pełnego zdrowia przyszłej matki i do prawidłowego rozwoju płodu. Kobieta 'w czasie ciąży spożywa więcej pokarmów niż normalnie, gdyż oprócz swego własnego oiganizmu żywi również rozwijający się plód. Mniej więcej od czwartego miesiąca ciąży ciężarne mają zwiększony apetyt. Świadczy to o wzroście zapotrzebowania rosnącego płodu. Poczyna jąc od 13 tygodnia ciąży rozpoczyna się szybki wzrost jaja płodowego. W tym czasie przyrost wagi ciała ciężarnej wynosi w ciągu tygodnia około l/2 kg. Tylko właściwe odżywianie może zapewnić ciężarnej zdrowie i wpłynąć dodatnio na prawidłowy rozwój płodu.