A A A

Mieszanki

Przy sztucznym karmieniu dzieci trzeba używać jak najprostszych mieszanek. Następujące mieszanki są w użyciu: Mieszanka II bez mąki Do 70 gramów mleka pełnego dodać 30 gramów wody i-l'/2 płaskiej łyżeczki do herbaty (7,5 gramów) cukru, po czym zagotować. Mieszankę tę można podawać noworodkom przez pierwsze 2 tygodnie życia. Mieszanka II bez mąki z mleka w proszku 3 płaskie łyżeczki do herbaty mleka w proszku należy rozprowadzić 100 gramami ciepłej wody i mieszając goto wać 3 minuty. Pod koniec gotowania dodać IV* płaskiej łyżeczki do herbaty cukru. Mieszanka II z mąką 1 łyżeczkę płaską do herbaty mąki rozprowadzić w 30 gramach zimnej wody. 70 gramów mleka pełnego zagotować i wlać na wrzące mleko 30 gramów wody z rozprowadzoną mąką i mieszając gotować 3 minuty. Pod koniec gotowania dodać V/2 łyżeczki płaskiej do herbaty cukru. Mieszankę II z mąką można podawać do 3 miesiąca życia. Mieszanka II z mąką z mleka proszkowanego 3 płaskie łyżeczki do herbaty mleka w proszku rozprowadzić w 70 gramach ciepłej wody i zagotować. 1 płaską łyżeczkę do herbaty mąki rozprowadzić w 30 gramach zimnej wody, wlać na wrzące mleko i mieszając gotować 3 minuty. Pod koniec gotowania dodać 1V2 łyżeczki płaskiej do herbaty cukru. Mieszanka III z mąką 1 płaską łyżeczkę do herbaty mąki rozprowadzić w 30 gramach zimnego mleka, wlać na wrzące 70 gramów mleka i mieszając gotować 3 minuty. Pod koniec gotowania dodać 1 łyżeczkę płaską cukru. Jest to mieszanka dla dzieci od trzeciego miesiąca życia. Mieszanka III z mąką z mleka proszkowanego 5 płaskich łyżeczek do herbaty mleka w proszku rozprowadzić w 70 gramach ciepłej wody. 1 płaską łyżeczkę do herbaty mąki rozprowadzić w 30 gramach zimnej wody, wlać do wrzącego mleka i mieszając gotować 3 minuty. W końcu gotowania dodać 1 płaską łyżeczkę do herbaty cukru. Matki powinny wiedzieć, że 1 płaska łyżeczka do herbaty mleka w proszku waży 3 gramy, 1 plaska łyżeczka do herbaty cukru waży 5 gramów, 1 plaska łyżeczka do herbaty mąki waży 3 gramy. Zupa jarzynowa z masłem Warzywa należy starannie umyć, oczyścić, opłukać i zetrzeć na pobielanej tarce do warzyw lub pokrajać. Na zupę jarzynową używa się takie warzywa, jak: marchew, ziemniaki, kalarepę, kalafior, brukselkę, pory, włoską kapustę. 100 gramów warzyw tak przygotowanych wkłada się do 150 ml wrzącej wody i gotuje od l/s do 1 godziny. Po ugotowaniu odcedza się i do około 150 gramów wywaru warzywnego dodaje się 1 płaską łyżeczkę (5 gramów) manny i gotuje ją 10 minut. Ugotowane warzywa w ilości 3/4 przeciera się przez sito i miesza z ugotowaną na wywarze kaszką, po czym dodaje się Hi łyżeczki (2,5 grama) surowego masła, szczyptę soli oraz 1 płaską łyżeczkę cukru 1 zagotowuje się. Papka z jarzyn — marchew 80 gramów marchwi przedtem wymytej, oskrobanej, opłukanej i pokrojonej w plasterki zalewa się niewielką ilością wody wrzącej, dodaje szczyptę soli i cukru i gotuje pod przykryciem do miękkości. Po ugotowaniu marchew odcedza się i przeciera przez sito. Jedną płaską łyżeczkę (5 gramów) surowego masła rozciera się z 1 płaską łyżeczką mąki (3 gramy), rozprowadza się wrzącym mlekiem (50 gramów) i wywarem z marchwi oraz podgrzewa do zgęstnienia. Przetartą uprzednio marchew (1 kopiastą stołową łyżkę) wlewa się do zgęstniałej papki, dodaje 1 łyżeczkę płaską do herbaty cukru (5 gramów) i gotuje około 2 minut. Takie papki jarzynowe przyrządza się również z kalarepy, młodej brukwi, buraków, dyni, kalafiorów lub też z mieszanych jarzyn. Papka z ziemniaków — ziemniaki puree Wymyte i obrane ziemniaki gotuje się w osolonej wodzie. 80 gramów ugotowanych ziemniaków przeciera się na papkę, dodaje 1 płaską łyżeczkę do herbaty (5 gramów) masła, 60 gramów gotowanego mleka oraz szczyptę soli, rozciera się dokładnie i podgrzewa. Papka ze szpinaku Szpinak należy przebrać, korzonki odrzucić, zostawiając tylko liście, kilkakrotnie starannie opłukać i osaczyć. 100 gramów szpinaku wkłada się do wrzącej osolonej wody i kilka razy zagotowuje. Ugotowany szpinak osacza się z wody, przeciera przez sito lub przepuszcza przez maszynkę. 1 płaską łyżeczkę masła rozciera się z 1 łyżeczką płaską mąki i uzupełniając 50 gramami mleka przegotowuje się. Do tak przygotowanej zaprawki dodaje się przetarty szpinak i gotuje do 2 minut. Można również dodać trochę cukru do smaku." Papka z twarogu Twaróg dla niemowląt przygotowujemy z mleka proszkowanego. Mleko zakwasza się tabletkami kwaszącymi, które można nabyć w sklepach mleczarskich, albo śmietaną. Mleko zsiadłe ogrzewa się przez włożenie naczynia z mlekiem zsiadłym do gorącej wody. Sernik powinien ściąć się delikatnie, żeby po odcedzeniu dawał jednolitą masę łatwo się rozcierającą. 50 gramów takiego twarogu rozciera się z 50 gramami mleka przegotowanego, a następnie dodaje się 15 gramów cukru (3 płaskie łyżeczki do herbaty). Twaróg ze szczypiorkiem 70 gramów twarogu rozciera się z 30 gramami przegotowanego zimnego mleka i 2 płaskimi łyżeczkami drobno posiekanego szczypiorku oraz dodaje się szczyptę soli. Zupa jarzynowa na mięsie 100 gramów mięsa cielęcego po umyciu gotuje się do miękkości razem z jarzynami przeznaczonymi na zupę. Po ugotowaniu mięso sieka się nożem lub zeskrobuje i rozciera na miazgę. Do przygotowanej zupy jarzynowej dodaje się tak roztarte mięso i zagotowuje kilka razy. Pulpet z gotowanego mięsa 1 łyżeczkę płaską masła uciera się z 1 żółtkiem i dodaje 4 płaskie łyżki stołowe zmielonego mięsa cielęcego, trochę usiekanej zielonej pietruszki, 2 płaskie łyżki stołowe tartej bułki, szczyptę soli i dokładnie miesza się. Białko z 1 jajka ubija się na pianę i dokładnie miesza z masą mięsną. Po wymieszaniu robi się-małe okrągłe pulpety, które wkłada się do wrzącej wody albo zupy jarzynowej i gotuje pod przykryciem około 10 minut. Można przygotować pulpety bez piany; wówczas bierze się 1V2 łyżeczki roztrzepanego jajka lub żółtka. Pulpety przygotowuje się z mięsa cielęcego, kurzego i z ryby. Kaszka manna na mleku Do 100 gramów pełnego mleka wrzącego dodaje się 1 płaską łyżeczkę manny rozprowadzonej w zimnej wodzie. Stale mieszając gotuje się mannę około 20 minut. Po zagotowaniu dodaje się 5 gramów cukru i jeszcze kilka razy zagotowuje. Kluski lane z żółtka 2 płaskie łyżeczki do herbaty żółtka rozetrzeć z 2 płaskimi łyżeczkami mąki pszennej i wlać strumieniem na wrzące 100 gramów mleka i kilka razy zagotować; pod koniec gotowania dodać 1 płaską łyżeczkę cukru. Kompot 50 gramów opłukanych owoców wkłada się do 100 gramów wody, dodaje 15 gramów (3 płaskie łyżeczki) cukru i gotuje się. Rozgotowane owoce przeciera się i zagotowuje powtórnie. Kisiel owocowy 30 gramów owoców, takich jak żurawiny, porzeczki, maliny opłukuje się, zalewa 125 gramami wrzącej wody i gotuje, po czym przeciera się je przez sito i zagotowuje dodając 3 łyżeczki cukru (15 gramów), 8 gramów mąki ziemniaczanej, rozprowadza się zimną wodą i mieszając wlewa do wrzącego przecieru z owoców oraz zagotowuje się kilka razy. Kisiel mleczny z żółtkiem 50 gramów mleka zagotować z 2 płaskimi łyżeczkami cukru z wanilią. 1 łyżeczkę płaską mąki ziemniaczanej rozetrzeć w 50 gramach zimnego mleka, wlać na wrzące mleko i mieszając zagotować. Laseczkę wanilii należy wyjąć, dodać 2 płaskie łyżeczki żółtka i szybko wymieszać. Kisiel mleczny można podać z sokiem owocowym, np. wiśniowym czy malinowym. Owoce z cukrem Owoce starannie umyć, zetrzeć lub też przetrzeć przez wyparzone sito. V/z łyżeczki płaskiej cukru rozetrzeć z 2 łyżeczkami wody i zagotować. Do Va szklanki przetartych owoców dodać cukier zagotowany z wodą i starannie wymieszać. * * * Dziecku, któremu wyrzynają się zęby — podajemy do jedzenia bułkę, sucharki, biszkopty, żeby przyzwyczaiło się do gryzienia i żucia. Chleb i bułkę smarujemy masłem, miodem i powidłami. Dziecko należy całkowicie odstawić od piersi w 9 miesiącu życia. Odstawienie od piersi przeprowadzamy stopniowo. Najpierw pokarm ranny (dotychczas pierś matki) zastępujemy mlekiem krowim, a po kilku tygodniach również ostatnie wieczorne karmienie piersią zastępujemy sztucznym pokarmem. Nie należy odstawiać dzieci od piersi latem, kiedy jest bardzo gorąco i kiedy istnieje niebezpieczeństwo zachorowania na biegunkę. W tym okresie pokarm matki jest bardzo cenny, chroni bowiem dziecko przed zachorowaniem, a w czasie choroby jest jedynym i niezastąpionym pożywieniem dziecka. Przypomnijmy sobie, jak powinno wyglądać prawidłowe żywienie dziecka od pierwszych dni jego życia. 1 miesiąc życia: 7 razy (ewentualnie 6 razy) dziennie pierś oraz nieco płynów do picia. Godziny karmienia przy 7-razowym posiłku: 6 — 9 — 12 — 15 — 18 — 21 — 24, przy 6-razowym posiłku: 6 — 930, — 13 — 16™ — 20 — 23™. 2 miesiące życia: 6 razy na dzień pierś i płyny, ponadto raz dziennie soki owocowe zaczynając od V» łyżeczki. Godziny karmienia jak wyżej. 3 miesiące życia: 5 razy na dzień pierś, płyny do picia i sok owocowy. Godziny karmienia: 6 — 10 — 14 — 18 — 22. 4 miesiące życia: 4 razy na dzień pierś. Wprowadzamy jeden pokarm sztuczny (kaszka na wywarze z warzyw), soki, owoce oraz owoce tarte (jabłko). Godziny karmienia jak wyżej. 5 miesięcy życia: 3 razy na dzień pierś. 1 raz kaszka na wywarze z warzyw lub rosół z warzywami, 1 raz tarte warzywa, owoce tarte lub twarożek, soki owocowe. Wprowadzamy już żółtko. Godziny karmienia jak wyżej. 6 miesięcy życia: 2 razy na dzień pierś, 1 raz warzywa (dodajemy raz — dwa razy na tydzień do warzyw jedną łyżeczkę mielonego mięsa) lub zupa warzywna, 1 raz manna, ryż, kasza owsiana lub inna na mleku. Poza tym owoce tarte, soki owocowe. Godziny karmienia jak wyżej. Przez następne miesiące utrzymujemy 5 karmień, urozmaicając je coraz bardziej podawaniem kisielu, galaretki, jabłka pieczonego, bułki, chleba itp. Całodzienne pożywienie 10-miesięcznego dziecka wygląda następująco: Pierwsze śniadanie: Szklanka mleka, chleb z masłem, miodem lub powidłami. Drugie śniadanie: Twarożek i bułeczka lub jajko na miękko, bułeczka z masłem albo tarte jabłko lub płatki owsiane na mleku. Obiad: Rosół z jarzynami zasypany manną, jarzyny przetarte z mięsem mielonym. Kisiel albo kompot. Podwieczorek: Sok z marchwi albo przetarta marchew z bułeczką, kompot, biszkopt. Kolacja: Kasza owsiana na pełnym mleku, jajecznica na parze, mleko zsiadłe lub kefir czy też lane kluseczki.